Geschiedenis

Landgoed Oranjewoud heeft een koninklijk verleden.

Landgoed Oranjewoud heeft een koninklijk verleden: op de plaats van het huidige landgoed Oranjewoud stond in de 17 e eeuw het zomerverblijf van Prinses Albertine Agnes, dochter van Prins Frederik Hendrik van Oranje en kleindochter van Willem van Oranje. Het bleef lange tijd in bezit van de familie. De laatste keer dat een Oranjetelg zich er liet zien was in 1791. Niet lang daarna werd het zomerverblijf afgebroken.

In 1823 kocht jonkheer De Blocq van Scheltinga de grond en liet op de oude fundamenten het huidige landhuis bouwen. Ook de tuin werd opnieuw aangelegd. Het landgoed bleef in de familie tot het in 1953 werd verkocht aan het Instituut voor Landbouwcoöperaties, een samenwerkingsverband van diverse landbouwcoöperaties.

In de jaren zeventig kwam het pand in het bezit van de Friesland Bank die het landhuis volledig heeft gerenoveerd en aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Vervolgens werd de Friesland Bank in 2012 overgenomen door de Rabobank. De Stichting Friesland Bank kreeg als groot aandeelhouder door deze overname o.a. het Landgoed Oranjewoud en de kunstcollectie van de bank in bezit.

De stichting veranderde in 2013 haar naam in Stichting FB Oranjewoud en bezit Landgoed Oranjewoud tot op de huidige dag.

terug